Bånefjell

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Bånefjell (984 moh) og rundtur

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Tjørhom i Sirdal. Parkeringsplass i Solheimsdalen.

 

Beskrivelse

Turen starter på skiløype innover Solheimsdalen til Donsen. Etter øverste hyttefelt på Donsen tar vi av fra kvistet løype til Kvinen på en liten høyde og opp i terrenget til høyre mot sør. Ganske bratt stigning i starten og deretter stiger det jevnt opp fjellpartiet. For å komme opp på det høyeste punktet på Bånefjell (984 moh), må en litt ned før siste stigning mot vest. Denne gang var det bitende kaldt i høyden, så vi droppet denne toppen og rann ned skaret til liten hytte som ligger idyllisk til ved Bånefjellstjørni. Deretter nordøst over vann og ned liten dal til Haugevatnet hvor vi kommer inn på kvistet løype mellom Donsen og Kvinen.

 

Tilbaketuren valgte vi sør nedover fra øverste hyttefelt og bratt ned til Vardetjørn. Enklere vei ville vært å følgt løype litt lenger ned i Donsen før vi tok av mot Vardetjørn. Videre over Vardetjørn og ned Austdalen på nord-siden av bekk. Etter et stykke tar vi av til høyre mot nordvest og passerer en gammel liten koselig hytte før vi fortsetter inn i delvis vegetasjon og kommer inn i Løkjedalen. Denne dalen følger vi til ende og kommer ut sør og ovenfor parkeringsplassen i Solheimsdalen.

 

Hvor krevende?

Relativt lett rundtur med bratt stigning opp Bånefjell. Ca 1,5 time opp til Bånefjell i rolig tempo. Hele rundturen brukte vi ca 5 timer inklusiv matpause. Med vanlig lett langrennsutstyr går det selvfølgelig betydelig raskere dersom en kun vil gå rundturen, men anbefaler fjellski til selve Bånefjell da en må regne med is/skareforhold i høyden.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)