Bandåsen

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Bandåsen (515 moh)

Hvor

Ombo på Finnøy kommune side.

Vei på tvers av øya som går mellom Jørstadvågen og Skipavik. Fra Jørstadvågen tar du inn til venstre ved Vatland mot Kalltveit og Seltveit. Sving av mot Seltveit gard og finn en egnet parkeringsplass ved avkjøring.

 

Beskrivelse

Turen starter opp mot selve garden. Fortsett gjennom gardstun på grusvei mot hytte som ligger litt lenger oppe. Her må du følge godt med, for ca halveis til hytta er det et lite nedslitt skilt inn mot høyre som viser sti inn i skogen til Bandåsen. Heretter er det bare å følge stien som går jevnt oppover i skogsterreng som faktisk ikke er så tett som en skulle tro når en ser fjellsiden på avstand. Kan være vanskelig å skille mellom sti og sauetråkk, men min erfaring er å stort sett velge sti lengst mot vest så lenge du ikke kommer ned i den bratteste fjellsiden. Etter ca en halv time kommer du til et punkt hvor fjellsiden har et nesten flatt parti. Her skal du østover i tett vegetasjon. Jeg gav opp å finne sti/sauetråkk her, så det var bare å delvis brøyte seg gjennom vegetasjonen på enkelte partier. Det går faktisk litt nedover her et lite stykke. Sør-vest av selve toppen vil du finne igjen sti som fører deg opp til toppen nesten fra sørsiden. Da har du brukt ca en time pluss evt pauser. Fra toppen har du panoramautsikt over store deler av Boknafjorden og innover i Ryfylkeheiane. Er været fint, så ser du helt til Gandsfjorden og Lifjell. Bandåsen er den høyeste toppen blant øyene i Ryfylke. Så vidt meg bekjent, er det også den høyeste toppen i Rogaland dersom en ser bort fra fastlandet.

 

Nedturen kan med fordel gjøres fra andre siden av toppen for å få en fin rundtur. Her følger du bedre sti hele veien øst og sør-øst nedover fra toppen og kommer over i Hjelmeland kommune (Ombo er delt i Finnøy og Hjelmeland kommune). Du kommer til slutt ned til Helgaland gard. Denne løypa er nok litt lengre, men bedre sti og lettere å finne frem. Tidsmessig så er det temmelig likt, dvs ca en time pluss pauser. Fra Helgaland må du gå tilbake til Seltveit ca 1,5 km.

 

Hvor krevende?

Du bruker fort 2,5 - 3 timer på rundturen i relativt bratt terreng. Dersom du ikke er i så god fysisk form eller har med mindre unger, så går det fort en time ekstra. På toppen må du i tillegg sette av god tid dersom været er på din side. Dette er nemlig en flott topptur som skal nytes fra toppen. Er du heldig, så får du se havørn seile rundt i området. Ellers så er det mye rådyr, hjort og elg på store deler av øya.

 

Litteratur

Ombo har gitt ut et eget turhefte over øya hvor bl.a denne turen er beskrevet.

100 utvalgte turer, Stavanger Turistforening

Vardeturen, Stavanger Aftenblad (tur beskrevet fra Tuftene)

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)