Bekkjedalsknuten

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Bekkjedalsknuten (1192 moh)

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Ådneram. Lite parkeringsmuligheter i nærheten av bom til Suleskarveien dersom du ikke har avtale med hytteeigere/grunneigere.

 

Beskrivelse

Turen starter forbi bom øverst i Ådneram hvor veien er vinterstengt. I første sving etter bom forlater vi vei og skuterspor for å gå ut i terrenget nord et lite stykke før vi setter kurs nordøst i retning Melrakktjørnene. Videre nordøst mot Skjerevatni hvor vi krysser vinterløype mellom Håheller og Taumevatn. Nå skal vi mot nord og opp på østsiden av Bekkjedalsknuten (1192 moh). Toppen nås fra høyeste utgangspunt på østsiden av toppen. Ganske bratt opp toppen, så det lønner seg å ta på skifeller. Fra toppen har du flott utsikt over store områder bl.a til Rosskreppfjorden, Anlaugsknuten, Hilleknuten etc.

Dette høyfjellsområdet kan være ganske værhardt på vinteren, og beskrevet turforslag kan være vanskelig å navigere i dersom været er dårlig da det hverken finnes kvister eller skiløyper her. Er du heldig, så har andre gått opp spor foran deg, men pass på så du ikke havner mot Taumevatn eller Håheller. Et annet alternativ er å starte i skiløype innover anleggsveien til Svartevatn og deretter ta av opp til høyre ved Flatstøl mot nordøst langs Bekkjedalen i retning Bekkjedalsknuten. Da har du sannsynligvis også funnet en mer egnet parkeringsplass enn ved bom hvor vi starter i beskrevet turforslag.

 

Hvor krevende?

Relativt krevende skitur hvor en bør ha nødvendig utstyr og erfaring. Tiden du bruker er veldig avhengig av vær- og skiforhold, men det går ca 3 timer opp. Du renner ned på ca 1,5 - 2 timer. Pauser kommer i tillegg.

 

Litteratur

Vardeturen, Stavanger Aftenblad (andre løypeforslag til toppen).

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)