Bjørndalsnibå

Bjørndalsnibå (275 moh)

Hvor

Hå kommune.

Heresvela mellom Brusand og Kartavoll eller alternativt fra kraftstasjon på Søra Hetland ved Ogna. Når du kommer fra Brusand, ta til høyre mot Heresvela (skiltet). Følg vei innover Heresvela og ta av til høyre mot skiltet Ognaheia inne ved gardstun. Opparbeidet parkeringsplass før grind på grusvei innover Ognaheia.

 

Beskrivelse

Turen starter på grusvei som bl.a benyttes av hytteeiere innover i området. Etter ca 20 minutt kommer du til merket løype mot venstre i retning Homse. Vi skal imidlertid videre på grusvei rett frem til neste vann som ligger på høyre side. Etter en liten stund deler veien seg og her følger vi grusvei til venstre (høyre grusvei gå ned til vann). Nå kommer vi til enda et vann hvor vi forlater grusvei og går over på sti. Videre over en bro og på sti frem til fin hyttetomt. Denne tomten passerer vi så diskret som mulig og følger sti videre i terrenget østover. Går gjennom en liten skogssti og kommer frem til nedlagt malmgruve som kan være verdt et besøk i seg selv.

 

Vi skal imidlertid videre skrått oppover terrenget mot øst. Her er det vanskeligere å finne noen sti, men det går en lite synlig sti oppover terrenget i riktig retning. Når du ser to vann skal du passere mellom disse og videre på lite synlig sti opp i et myrområde som går greit å passere. I østre enden av myrområdet går det en bratt skråning opp mellom noen mindre fjellknauser. Når du kommer opp her ligger Bjørndalsnibå med varde rett frem. Selve toppen er ganske bratt, men du kommer greit opp på sørsiden av toppen. Flott utsikt i alle retninger.

 

Alternativ tur opp er fra kraftstasjonen på Søra Hetland ved Ogna. Starter turen opp på skogssti langs Ognavassdraget (se egen turbeskrivelse for Ualand). Etter Rabali naturreservat kommer en inn på grusvei og en tar til venstre mot nord like før Ualand. Fortsett på grusvei litt over 1 km hvor det er merket sti opp i terrenget mot nord. Stien er lite synlig, men godt merket med nymalte stolper (2012). Forbi et lite tjørn og over en liten høyde før en går ned mot Bjørndalsvatni. På østsiden av vannet er stien smal og bratt opp langs fjellsiden før en fortsetter videre i terrenget mot Bjørndalsnibå.

 

Hvor krevende?

Ca 1,5 time fra Heresvela i variert terreng opp til toppen. Middels krevende tur som kan bli litt lang for de minste. Beregn ca samme tid på alternativ rute fra Søra Hetland. Pauser kommer i tillegg. Dermed har du totalt ca 3 timers tur frem og tilbake til toppen fra Heresvela eller Søra Hetland. Det aller beste vil være å koordinere kjøring slik at noen på forhånd parkerer bil enten på Heresvela eller Søra Hetland og så starter en turen fra motsatt ende. En får da en virkelig flott liten dagstur i spennende terreng i tillegg til toppbestigning.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net