Borgåsen

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Borgåsen

 

Hvor

Hå kommune.

Helgå hyttegrend på Ogna. Sving av ved golfbane mot Ognatun leirplass mellom Brusand og Ogna. Forbi Ognatun og inn til høyre mot Helgå hyttegrend. Parkeringsplass ved bom før selve hyttefeltet.

 

Beskrivelse

Turen starter på asfaltvei gjennom hyttefeltet. Ta første hyttevei inn til høyre nærmest Helgåvatnet. Deretter på grus/singel-sti litt opp i høyden mot hytter. Borgåsen ligger oppe på markert høyde i samme retning, dvs øst for Helgåvatnet. Vi må derimot rundt på nordsiden av toppen for å komme opp. Turen fortsetter derfor forbi noen hytter, først litt oppover, før en går litt ned i retning lite vann med badeplass. Hvis en nå er oppmerksom, så ser en et lite nedslitt pilskilt som viser sti opp i terrenget mot toppen. Nå er det bare å følge stien til en kommer til toppen.

 

Borgåsen er rester fra en gammel bygdeborg som trolig stammer fra folkevandringstiden, dvs 350 - 600 e. Kr. Steinrestene ligger ikke på selve toppen, men litt på nedsiden mot øst. Det er imidlertid fin utsikt også fra toppen, så den bør utforskes når en først er her oppe. Det er ganske bratt ned fra store deler av toppen i tillegg til en del større sprekker i fjellet.

 

Hvor krevende?

Kort releativ enkel tur. Det stiger en del opp mot selve toppen, men du er oppe etter ca en halv time.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)