Bossfjell og Bekkjedalsknuten

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Bossfjell og Bekkjedalsknuten

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Suleskard vei mellom Ådneram og Brokke i Setesdal (vinterstengt vei). Fra Ådneram forbi Håhellarvatnet med demningen til Rosskreppfjorden ruvende på venstre side. Inn på annleggsvei ca 1 km etter demningen og parkering like før selve demningen i enden av anleggsveien.

 

Beskrivelse

Turen starter vest over demningen. Deretter litt opp i terrenget mot nordvest. Ved lav vannstand i Rosskreppfjorden kan en velge å gå lenger nede langs fjorden, men det enkleste er å finne et sauetråkk litt i høyden. Ikke merket sti, men aktuelt sauetråkk i lettgått terreng fører en mer eller mindre helt frem til Bossfjellhytta (Statskog) som ligger fint til på sørvest-siden av Bosvatnet. Navnet på hytta og vannet må ikke forveksles med turistforeningshytta Bossbu og Botnsvatnet (se egne turbeskrivelser) som ligger mye lenger nordvest for Rosskreppfjorden. Fra hytta anbefales en liten tur opp på nærmeste topp vest for hytta.

Fin dagstur fra hytta er en rundtur opp på Skjerevasshei (1157 moh), videre til Bekkjedalsknuten (1192 moh) og tilbake ned Bosdalen. Se evt også egne turbeskrivelser for skiturer i området. Leier en Statskoghytta så disponerer en også robåt. Dersom vind- og værforhold tillater det kan en tur over Bosvatnet til Botnsfjell og opp til Dygråvatnet anbefales.

 

Hvor krevende?

Lettgått tur inn til Bossbuhytta fra demningen. Finner en et godt sauetråkk, så er en fremme på

1-1,5 t avhengig av tempo. På beskrevet dagstur må en regne ca 1,5 t opp i terrenget til høyeste punktet på Skjerevasshei og deretter nye 1,5 t i terrenget til Bekkjedalsknuten. Begge disse etappene går i variert terreng med en del stigninger uten tråkk. Nedturen via Bosdalen tilbake til hytta er enklere med mer tråkk en kan følge og en bruker ca 1,5 t her.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)