Edlandskula

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Edlandskula (378 moh) med rundtur

 

Hvor

Gjesdal kommune med rundtur over i Time kommune.

Sikvaland mellom Ålgård og Undheim. Fra Ålgård og E39, sving av til høyre mot Sikvaland etter Edlandsvatnet. Forbi Homslandsvatnet på høyre side. Etter ca 1 km får du en veldig krapp sving ved en bekk før vei stiger bratt oppover, og her skal du parkere langs veien i svingen eller aller helst litt lenger opp i bakken etter svingen hvor det er tilrettelagt for parkering.

 

Beskrivelse

Turen starter med samme utgangspunkt som for Sikvalandkula (se egen artikkel), men vi tar raskt opp til høyre mot nord i steden for å følge sti mot Sikvalandskula. Opp mot Edlandskula er det ikke sti, men mange sauetråkk man kan følge oppover i terrenget. Hvis en følger terrenget først litt mot nordvest, kommer en først ut på en liten høyde hvor det er bratt ned mot Homslandsvatnet. Videre sørvest opp på selve Edlandskula (378 moh). Flott utsikt over store områder.

For å gjøre turen litt lenger kan en fortsette litt bratt ned på sør-siden av toppen og videre i terrenget sørvest opp på flere mindre topper. Etter en halvtime fra Edlanskula er en fremme ved en topp på 401 moh som ligger vest og parallelt med Sikvalandskula. Her er det bare å nyte utsikten. Hjemturen går øst nedover i terrenget og en kommer inn på sti til Sikvalandkula nede i enden av Nåselvatnet. Følg sti på vest-siden av vannet og videre tilbake til parkeringsplassen.

 

Hvor krevende?

Relativt enkel tur, med enkelte små bratte partier.  Mesteparten av rundturen går uten sti, men det finnes mange gode sauetråkk å følge i området. Ca 20 min opp til Edlandskula, deretter ca 30 min frem til topp på 401 moh. Hjemturen tar ca 45 min. Pauser kommer i tillegg, så du bør sette av 2 - 3 timer. Vil du gjøre turen enda lenger, bruker du enda en halvtime ekstra for å få med Sikvalandskula på rundturen.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om, men Sikvalandskula er beskrevet i Helgeturen II, Stavanger Aftenblad.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)