Holtaheia

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Holtaheia

 

Hvor

Strand kommune.

Fjellområde nordøst for Bjørheimsbygd. Fra Tau, kjør  i retning Årdal. Før enden av Bjørheimsvatnet og Bjørheimsbygd, sving opp til venstre på skiltet vei til Holta. Veien fører deg opp til Holta, gjennom grind og videre øst på grusvei opp i Holtaheia. Liten parkeringsplass før bom. 

 

Beskrivelse

Turen starter sør på sti opp i terrenget mot minnesmerket etter flystyrten i 1961 hvor 39 personer omkom. 33 av disse var britiske skoleelever. Det ligger fremdeles mange mindre vrakdeler etter tragedien. Hendelsen setter utvilsomt et preg når en beveger seg i området.

 

Holtaheia byr på mange andre turmål. På sti videre sør kommer du til Topphøna som gir flott utsikt ned mot bla. Bjørheimsbygd og Bjørheimsvatnet. Tilbake et stykke på samme sti, før en fortsetter nordøst mot varde på pkt 558 moh med utsikt bla. ned mot Tysdalsvatnet og mektige Reinaknuten på andre siden. Neste mål er Lauvåsen og Svoda. Enkleste rute er å følge lettgått terrenget øst mot Lauvåstjørna. Videre nord og rundt Lauvåsvatnet før en fortsetter øst opp mot Lauvåsen. Den siste etappen går i litt bratt terreng opp mot selve toppen. Lauvåsen (648 moh) byr på flott utsikt over store områder. Svoda på ca 600 moh er også verdt et besøk. Følg samme sti tilbake som du gikk opp til Lauvåsen, men etter det det siste bratte partiet fortsetter en i lettgått terrenget sørvest. Fra Svoda er det mulig å ta en snarvei tilbake ned mot Lauvåstjørna rett vest, men her er det veldig bratt.

 

Omårdet nord i Holtaheia med bla. Ormakammen virker også interessant, men denne gang tillot ikke været å utforske området.

 

Hvor krevende?

Turen til minnesmerket er lettgått på sti og du bruker ca en halv time. Videre beskrivelse er kun delvis på sti, men relativt lettgått terreng. Ca en halv time til Topphøna fra minnesmerket, ca en halv time til neste pkt på 558 moh og deretter nok en halv time til Lauvåsvatnet. Fra Lauvåsvatnet må du beregne ca 45 minutt rundt vannet og opp til Lauvåsen og deretter en liten halvtime til Svoda.

 

Litteratur

100 utvalgte turer, Stavanger Turistforening (minnesmerke og Holtaheia nord).

Helgeturen 2, Stavanger Aftenblad (minnesmerke og Holtaheia nord).

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)