Homslandsvatnet rundt med Nonsfjellet og Skogafjellet

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Homslandsvatnet rundt med

Nonsfjellet og Skogafjellet

 

Hvor

Gjesdal og Time kommune.

Sikvalandsveien mellom Ålgård og Undheim. Fra Ålgård, sving av til høyre fra E39 etter Edlandsvatnet. Parkeringsplass etter ca 4 km mellom Grasdalsvatnet og Homslandsvatnet.

 

Beskrivelse

Turen starter vest på kjerrevei fra parkeringsplassen mot rester fra folkevandringstida (se også egen beskrivelse for Homsland i Gjesdal). Etter kort tid passerer vi restene etter gardsanlegget og finner et egnet tråkk opp i terrenget mot vest og første topp (ca 300 moh) med liten varde. Toppen har ikke noe navn på kartet, men er muligens en del av Nonsfjellet. Vi fortsetter mot vest ned i terrenget og krysser kommunegrensen mellom Gjesdal og Time før vi stiger opp mot Kjøllenuten på Nonsfjellet. Første del av Kjøllenuten er på 300 moh, men etter 5 minutt er vi oppe på høyeste toppen av Kjøllenuten på 320 moh.  Nå skal vi bratt ned videre vest og krysse neste dal. Det ligger nok en topp på ca 300 moh mellom disse, så det kan være lurt og gå rundt denne på nordsiden for å spare litt krefter før en starter oppstigningen mot selve Skogafjellet på 327 moh. Alle disse toppene som ligger på rekke og rad byr på flott utsikt. Du har nå brukt 1 - 1,5 timer avhengig av tempo.

 

Fra Skogafjellet fortsetter vi ned terrenget mot sørøst til Fossåna som er en liten foss mellom Røyrvatnet og Homslandsvatnet. Her krysser vi igjen kommunegrensen mellom Time og Gjesdal og går gjennom kratt ned til vannkanten hvor det er et lite tråkk/sti gjennom skogen. Følger vannkanten rundt til åpning hvor bekk renner ned i vannet. Så er det siste korte etappe på siden av myrområde opp til veien gjennom et siste skogholt. Du må nå gå veien ca 1,5 km ned til parkeringsplassen hvor turen startet. 

 

Hvor krevende?

Middels krevende rundtur på 2 - 3 timer. Mesteparten av turen går i lett kuppert terreng uten sti, men det er oversiktlig og en finner tråkk enkelte steder. Turen egner seg ikke for mindre barn eller de som foretrekker å gå på oppmerket sti eller løype. Det er imidlertid et flott område som kan anbefales. Et alternativ til rundturen er å kombinere nevnte topper med å gå litt tilbake fra Skogafjellet og ned nordøst til sti/tråkk langs vannet tilbake til parkeringsplassen i steden for siste del over Fossåna og skogkratt.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)