Måkaknuten

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Måkaknuten (437 moh)

 

Hvor

Søyland i Gjesdal kommune.

E39 mellom Bue og Ålgård. Fra Bue, sving mot nord på E39 og parker ved Søylandskiosken på venstre side etter et par km.

 

Beskrivelse

Turen starter opp en tretrapp fra Søylandskiosken. Kommer rett opp til dyrket jorde, men følg kanten mot nærmeste gard og vei. Videre opp langs vei til neste gard. Ikke ta til høyre i kryss, men fortsett forbi neste gard og videre opp på god traktorvei i retning vest. Etter hvert passeres en liten hytte på venstre side. Vi fortsatte på traktorvei mot venstre som fører oss opp på vestsiden av Rodleknuten. Traktorveien slutter i terrenget mot Ryggjadalen og en tar sikte mot en liten topp. Deretter ned mot et myrområde og passerer et lite myrvann på venstre side. Videre gjennom myrområde og mot et vann. Ser nå varden på Måkaknuten og en kan velge hvilken side av vannet en vil fortsette på før siste stigning opp til toppen. Flott utsikt i alle retninger.

 

Nedturen valgte vi i terrenget litt lenger mot nord isteden for å gå rundt vannet. Kom ned i en litt bratt dal og deretter inn på ny traktorvei. Videre hjem til høyre på traktorveien mot sørøst og passerte et steinlagt hus for kveg. Fortsatte i samme retning ned langs dyrket jorde før vi kom ned til kryss ved liten hytte. Deretter samme vei tilbake til utgangspunktet ved Søylandskiosken.

 

Hvor krevende?

Relativt enkel topptur, men det stiger en del og en må passere et myrområde før selve toppen. Bruker ca 1 - 1,5t opp og en liten time ned. Pauser kommer i tillegg.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)