Madlandsheia

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Madlandsheia - rundtur

 

Hvor

Gjesdal kommune og Bjerkreim kommune.

Utgangspunkt på Madland i Gjesdal kommune. Fra Ålgård på E39, sving inn til venstre etter Limavatnet og følg vei mot Brekko og Madland. I steden for å svinge ned mot Brekko fortsetter vi på vei frem og til endes hvor det er stor opparbeidet parkeringsplass (betaling ved grind/gard før selve parkeringsplassen).

 

Beskrivelse

Turen starter over bro og Fossbekken ved parkeringsplassen. Videre på sti nedover mot sørvest langs bekken som renner ned i Madlandsvatnet. Over ny liten bekk igjen når landskapet åpner seg lenger nede og deretter sør og ned til sti igjen. Stien går nå sørøst rundt Mjåvatn og deretter langs Gloppevatnet. Spesiell tynn høg varde langs vannet som ser ut som om den skal ramle ned når som helst. I enden av Gloppevatnet flater terrenget ut og stien følger Gloppeåna mot Tverromdalen. Stikryss hvor jeg tok til høyre og sør oppover dal mot Vinjavotna. Ganske kuppert terreng med vegetasjon. Generelt er Madlandsheia mye gjenngrodd de siste ti-årene. Vinjevotna består av to vann etter hverandre og det passet å rigge seg til med teltplass mellom disse.

 

Neste dag fortsatte jeg øst på etterhvert bedre sti frem til Vargastølen som er en spesiell hytte som er bygget inntil en stor stein. Tok en avstikker sørøst og frem til en fin utsiktsplass nedover til Veen. Tilbake til stølen og samme sti som jeg kom fra. Fra stølen burde jeg nok tatt mot nord i retning traktorvei/sti, men jeg ønsket å gå i terrenget på østsiden av Tverrfjellet. Dette ble en ganske tung etappe med full oppakning i terrenget før jeg omsider kom frem til sti lenger nord. Her er stikryss mot Gilja, men jeg fortsatte nordvest. Etter en stund kom jeg til nok et stikryss mot Vådlandsknuten (se egen turbeskrivelse), men jeg startet turen nedover mot sørvest i retning Tverromdalen. Selve Tverromdalen er så gjenngrodd av tett vegetasjon at det nesten er umulig å finne noe sti i vegetasjonen. Forbi hytte og endelig nede på mer åpent landskap i enden av Gloppeåna.

 

Hvor krevende?

Relativt krevende rundtur spesielt med tung sekk. Brukte ca 2,5 timer inn til telplass mellom Vinjavotna. Neste dagstur inklusiv avstikker til utkikksplass mot Veen gikk det ca 5,5 timer. Med lettere dagstursekk burde det være mulig å ta tilsvarende rundtur på 6 - 7 timer.

 

Litteratur

100 utvalgte turer, Stavanger Turistforening.

God Tur! (generelt Madland), Stavanger Turistforening.

Helgeturen II (generelt Madland), Stavanger Aftenblad.

Opplev Dalane (turer fra Veen), Stavanger Turistforening.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)