Napen

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Napen (1350 moh)

 

Hvor

Suldal i Sirdal- og Ryfylkeheiane. Ferje fra Hjelmeland til Nesvik. Kjør til Gullingen og videre på anleggsvei inn mot Blåsjømagasinet og Førrevassdammen. Parkering ved Øvre Moen hvor turistforeningsløype til Stranddalen starter.

 

Beskrivelse

Det er flere alternative ruter til Napen, men denne beskrivelsen er en rundtur med bratt stigning i starten fra Øvre Moen. Etter passering av kraftlinje flater det etter hvert ut og en fortsetter på merket løype nord mot Stranddalen. Stranddalsgubben passeres og deretter et litt bratt terreng ned mot stikryss til turistforeningshytta på Stranddalen. Vi skal til venstre mot vest i retning Sandsa. Nå kommer en lengre etappe med delvis bratte stigninger ned og opp. Fjellet Napen kommer raskt til syne mot sørvest, men vi har et godt stykke igjen. Etter en god stigning kommer en til stikryss merket videre mot Sandsa mot vest og Napen mot sør. Nå gjenstår kun en halv time med stigning før en kommer opp på toppen av Napen. Utsikten fra Napen skal være imponerende, men denne gang var vi uheldige med været da sikten fra toppen var null. En skulle imidlertid ikke så langt ned fra toppen før skylaget forsvant og en fikk et inntrykk av hvordan det hadde vært fra toppen.

 

Nedturen fortsatte mot Sandsa fra stikryss. Går raskt ned i lettgått terreng. Etter passering av Nibbesteinheia tok vi av fra merket turistforeningsløype mot Sandsa og følgte en korteste sti ned mot sør til anleggsvei. Alternativt, kunne vi fortsatt et stykke til på turistforeningsløype og tatt av ned til parkeringsplass på Osane. Deretter bilskyss med hyggelig sauebonde tilbake til Øvre Moen.

 

Hvor krevende?

Beskrevet rundtur er ikke det korteste og raskeste alternativ opp på Napen. Beregn ca 3,5 - 4 t opp til toppen og deretter 1,5 - 2 t korteste rute ned til anleggsvei. Men da bør du ha en bil stående eller ordne deg transport tilbake langs anleggsvei opp til parkering på Øvre Moen. Et annet alternativ er fra Osane enda lenger nede, men den raskeste ruta er tur/retur fra beskrevet rute etter toppen. Mange benytter også anledningen til å bestige Napen når de er på tur mellom Sandsa og Stranddalen.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)