Preikestolen

Preikestolen (604 moh)

Hvor

Forsand kommune med start i Strand kommune.

Skiltet avkjøring til Preikestolhytta som ligger i Strand kommune på veg mellom Jørpeland og Oanes.

Stor parkeringsplass med vakter og betalingssystem. Selve Preikestolen ligger i Forsand kommune.

 

Beskrivelse

Denne turen trenger knapt noen beskrivelse. Preikestolen er sannsynligvis Norges mest kjente og populære turmål/turistattraksjon. Det kommer busslast med folk opp her i tillegg til alle i privatbiler, og du må derfor belage deg på å gå i kø. Her er folk fra mange nasjonaliteter, bakgrunner og ulike forutsetninger for friluftsliv. Noen har tydeligvis aldri vært på fjelltur før der de strever seg oppover på høyhælte sko og byveske over skulderen.  Enkelte må gi opp og snur etter en liten stund, mens andre jogger opp og ned til frustrasjon for mange. Det er nesten litt komisk syn over det hele og gir en litt blandet følelse rent friluftsmessig. En tur til Preikestolen er imidlertid obligatorisk for de fleste og utvilsomt en flott (og spesiell) spektakulær opplevelse.

 

Fra Preikestolhytta går det relativt bratt oppover mer eller mindre hele veien på steinur. Enkelte flate partier underveis. Det er bare å følge køen oppover. Ca 20 min før selve Preikestolen passeres et par vann som du kan kjøle deg ned i. Siste etappe og på selve platået får du mektig utsikt innover Lysefjordheiane og Lysefjorden. Du kjenner garantert suget når du forsiktig nærmer deg kanten og ser ned i Lysefjorden. Nå er det tid for å stille seg i kø langs kanten for å forevige minnet på bilde.

 

Hvor krevende?

Turen er faktisk litt krevende i relativt bratt terreng og hardt steinete underlag. Avhengig av form, går det normalt 1,5 - 2 timer hver vei. Derfor er det imponerende og flott at så mange gjennomfører denne turen.

 

Litteratur

Finnes over alt i form av turistbrosjyrer, friluftsbøker og internett.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net