Sinneskula

Sinneskula (1188 moh)

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Parkeringsplass ved skitrekk på Ålsheia.

 

Beskrivelse

Turen starter opp til skisenteret på Ålsheia. Ta første heis som er gratis opp til skisenteret. Start med Forsbergløypa som går på baksiden av skisenteret og nord opp i dalen. Vi skal mot Valevatn og fortsetter mot nord hvor de fleste kommer ned fra Forsbergløypa. Ut på Valevatn nordvest for demning. Du har selvfølgelig sikret deg at isen er sikker før du renner ut på vannet. Nordvest over vannet og inn liten dal mellom Daureli og Kleivi. Videre vest over Lysedalstjørni og nordvest over Heimre- og Nordra Dygråtjørni. Deretter vest gjennom Heimre Dygrådalen og nordvest langs vannet frem til Degevassbu. Her passer det med en pause og litt påfyll av næring før selve toppturen starter. Opp til toppen er det bratt og skifeller anbefales. Starter nord for Degevassbu, først litt nordøst og deretter nordvest for å unngå de bratteste heng. Deretter går det jevnt og trutt oppover mot nordvest og frem til toppen av Sinneskula. Flott utsikt over store områder.

 

Nedturen starter øst langs fjellpartiet før vi starter nedkjøringen mot sørøst og Vassfelltjørnene. Videre sørøst ned mot Fossbrottjørn og sør over Grøna Plasset før vi er tilbake hvor vi gikk opp ved Nordra Dygråtjørni.

 

Alternativ tur er starte fra Hunnedalen ved Lortabu som er noe kortere. Først på kvistet løype mot Sandvatn før en tar av nordøst over Degevatnet og frem til Degevassbu. Enkelte kombinerer Degevasstreffet på Langfredag i Påsken med en topptur på Sinneskula.

 

Hvor krevende?

Turforslag er relativt lang og kombinert med toppturen opp Sinneskula, må du fort regne med 6 - 7 timer totalt inklusiv pauser. Ikke kvistet løype, men det kan være kjørt/gått opp spor.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net