Snønuten

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Snønuten (1604 moh)

 

Hvor

Suldal i Sirdal- og Ryfylkeheiane. Fra Nesflaten, kjør forbi Roalkvam inn til Bråtveit. Deretter videre på smal vei inn forbi Mosvatnet. Parkering i nærheten av turistforeningshytte på Mostøl.

 

Beskrivelse

Turen starter over gjerdeklyver på merket turistforeningsløype mot Krossvatn. Første etappe går gjennom furu- og bjørkeskog med utsikt ned mot Jonstølåna og Jonstølen hvor turistforeningen har bygget ny hytte (2014). Etter hvert kommer en over tregrensa og terrenget flater noe ut, men med fortsatt stigning videre på merket sti i retning sør mot Kyrkjesteindalen. En kan velge å gå hele dalen inn, men raskeste rute opp til Snønuten er å forlate merket løype ved å ta til venstre opp i terrenget mot sørøst ved Nedre Reinadalen. Heretter følges nødlinger videre i relativt bratt, men lettgått terreng. En markert topp med varde kommer til syne, men dette er ikke Snønuten. Vi skal videre bratt opp i terrenget. Når en kommer opp på nytt parti hvor det flater litt ut og to isvann ligger foran oss, dukker Snønuten opp lenger mot sør. Neste etappe med stigning er et flott parti hvor en får litt følelse av "mini-Besseggen" når en går fjellryggen opp med vannene på hver side. Aller siste etappe opp på toppen er bratt med nesten klatring enkelte steder. Kommer opp fra flere kanter, så forsøk å finne det enkleste stedet.

 

Snønuten er en flott topptur med fantastisk utsikt. En kan også ta Snønuten som en avstikker på ruten mellom Krossvatn og Mostøl/Jonsstølen.

 

Hvor krevende?

Fra Mostøl stiger det med 1000 høydemeter, så det er en relativt krevende topptur. Det er uansett virkelig en tur å anbefale hvis du er i noenlunde god form og liker toppturer i variert terreng. En bør beregne 3,5 - 4 timer opp. Nedturen går mye lettere, så en er tilbake på Mostøl etter 6 - 7 timer. Er været flott, så legg til enda en time for å nyte hele turen ekstra godt.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)