Steinkjerringa skitur

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Steinkjerringa og Synesvarden (359 moh)

 

Hvor

Hå kommune og Time kommune.

Holmavatn. Ta til høyre ved Ualand på veg fra Varhaug mot Bue. Etter ca 1 km, sving til venstre mot Holmavatn misjonssenter. Stor parkeringsplass.

 

Beskrivelse

Sjelden det er nok snø i dette området til skiturer da evt snøfall fort blåser bort i dette åpne landskapet. Skulle det en sjelden gang ligge nok snø her, så anbefaler jeg å finne frem dine gamle ski som du ikke er så redd for om skulle få noen skraper av stein og lignende som det er stor sjanse for at kommer til å sette sine spor etter turen. Er en egen sjarm å gå på ski i dette området som de fleste kun forbinder med fotturer.

 

Det er ikke noen systematisk oppgåtte spor her, men ta peiling i retning Synesvarden. Anbefaler ikke strekningen Holmavatn - Steinkjerringa på ski da sjansen er stor for at du ikke kommer frem med skia på. En kan velge å gå i ca samme retning som sommerløype fra Homavatn til Synesvarden, men dersom det er nok snø og småvann er nedfrosset så er det bare til å ta rett kurs sørøst mot gjerdeklyver ved øverste skogsgrense før selve toppen. Her kan det ha dannet seg en stor snøfonn hvis snømengde og vindretning har vært riktig. Videre opp på selve toppen.

 

Fra Synesvarden til Steinkjerringa blir det å sette kursen i åpent terreng mot sørvest. Kan være at noen har gått opp skispor på sørvest-siden av Synesvarden mot Steinkjerringa. Tilbaketuren fra Steinkjerringa går samme vei om Synesvarden til Holmavatn.

 

Hvor krevende?

Ikke spesielt krevende, men skiforhold og ikke minst vind kan gjøre turen noe utfordrende. Sammen med barn, kan det være nok å returnere til Holmavatn etter et besøk på toppen av Synesvarden og lek i snøfonna ved skogsgrensa.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om når det gjelder skitur. Se egen beskrivelse om turen til fots.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)