Storeknuten

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Storeknuten (1038 moh) og Bergeheii

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Fidjeland. Parkeringsplass ved skitrekket på Fidjeland.

 

Beskrivelse

Turen starter på kvistet løype opp Jogledalen mot Steinbu. Fra Steinbu fortsetter turen østover i retning Øyarvatnet uten kvistet løype, men det kan være skuterspor innover et stykke. Når nedkjøring begynner mot vannet tar vi av i terrenget til høyre mot sørøst delvis parallellt med en kraftlinje et stykke. Vi skal enda lenger sørøst i forhold til kraftlinje for å komme opp bratt parti til selve Storeknuten. Flott utsikt over store områder.

 

Nedturen er det bare å velge retning selv, men her renner vi ned vest over Støyrflotjørnene og deretter bratt parti opp nord mot Bergeheii. Kjekk nedkjøring vest mot Falkedalen og vi kommer inn på kvistet løype som går fra Steinbu og sørover ned til Hønedalen. Etappen ned til Hønedalen varierer mellom flate partier og enkelte nedkjøringer. Selve Hønedalen er nærmest å regne for en transportetappe vest til vi kommer inn på Finnstølløypa. Følger kvistet løype nord via Finnstøl og kjekke nedkjøringer tilbake til Fidjeland.

 

Hvor krevende?

Relativt krevende skitur hvor en betydelig del av turen går utenfor kvistet løype og skispor. Bør derfor ha nødvendig utstyr og erfaring. Tiden du bruker er veldig avhengig av vær- og skiforhold, men det går ca 8 - 9 timer på rundturen. Da har du hatt tid til pauser og nyte mye fin utsikt spesielt fra Storeknuten og Bergeheii. 

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)