Svidkoll

Svidkoll (489 moh)

 

Hvor

Ombo på Hjelmeland kommune side.

Avkjøring til Aukland kort tid fra Skipavika ferjekai (Hjelmeland - Nesvik - Ombo). Parkering på høyre side noen hundre meter før innerste gard på Aukland.

 

Beskrivelse

Turen starter øst i lett kulturlandskap. Sti er merket med rød maling på stein og trepinner som henger fra tre. Etter en stund dreier sti mot nord og vi skal forbi et piggtrådgjerde gjennom ei tregrind før vi fortsetter relativt bratt opp i selve skogen. Passerer traktorvei på vei videre opp mot nord. Etter ca en halv time kommer en til skilt "Kro". Her er det en åpning inne i skogen som tydeligvis har blitt brukt til pauser før. Videre skal vi nord, men pga terrenget må en gå ut av åpningen i skogen til venstre mot vest før en fortsetter på sti opp i terrenget mot nord. Du kan selvfølgelig velge å gå litt til venstre før skiltet "Kro" for å slippe å gå denne lille omveien. Etterhvert åpner terrenget seg og en får flott utsikt den siste stigningen mot selve toppen av Svidkoll. Fra toppen har en flott utsikt over store deler av Ryfylke, men i motsetning til Bandåsen (se egen turbeskrivelse under Finnøy) så er utsikten enda bedre mot sør.

En kan velge å gå videre nord mot Helgaland, men er da avhengig av transport hjem. Er du sprek tar du like godt Bandåsen i samme slengen og blir plukket opp på Seltveit i steden for Helgaland. Turen ned mot Helgaland fra Svidkoll er ikke like godt merket som fra Aukland.

 

Hvor krevende?

Du bruker ca 1 time hver vei i vekslende terreng og ca 300 meter stigning. Mye dyr på Ombo og se etter rådyr- og hjortetråkk. Du kan også plutselig skremme opp en større skogsfugl eller se havørn kretse rundt.

 

Litteratur

Ombo har gitt ut et eget turhefte over øya. Selve turen er ikke beskrevet med tekst, men merket på kartet som følger med heftet. 

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net