Taumevatn

Taumevatn - Urdalsbu - Håheller

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Ådneram etter fjellbutikken. Parkeringsplass mot betaling langs veien inn mot bom og anleggsvei.

 

Beskrivelse

Starter skituren fra Ådneram på annleggsveien inn Flatstøldalen. Oppe ved Elsvatn går kvistet løype til høyre mot nordøst og videre rett øst gjennom et dalsøkk forbi Stompetjødnane før en kommer til turistforeningshytta Taumevatn.

 

Neste dag skulle vi forlate kvistet løype og ta for oss nordlige del av Taumevassheia over til Urdalsbu via Stordalen (se også andre turbeskrivelser til Urdalsbu og Urdalsknuten). Startet først et lite stykke på kvistet løype mot Storevatn, men tok av opp i terrenget mot øst like før Statskoghytta Oselega. Lite snø og isete underlag oppover Stordalen gjorde at vi valgte å gå på skifeller. Planen var å få med oss en topptur på Skrolletørnane, men værforholdene gjorde at vi prioriterte korteste vei gjennom Stordalskaret på sørsiden av Skrolletørnane. Vi så frem til å få av skifellene og renne nedover på østsiden ned mot Rosskreppfjorden. Her var det imidlertid enda dårligere skiforhold med mye løssnø og overskyet flatt lys som gjorde det vanskelig å se skavler og terrenget generelt. Det ble derfor en slitsom "nedkjøring" hvor vi vasset i dyp løssnø før vi endelig kom oss ned på fjorden ved Hedlerkvæven. Siste etappe nord over fjorden til Statkoghytta Ursalsbu.

 

Opprinnelig plan var to overnattinger på Urdalsbu med Urdalsknuten som et naturlig mål for dagstur, men værforhold og ikke minst dårlige skiforhold gjorde at vi valgte å dele hjemturen i to etapper og gå til turistforeningshytta Håheller allerde dagen etter. Det viste seg å være et klokt valg, for turen sør over Rosskreppfjorden ble uvanlig krevende med dyp løssnø. Førstemann tråkket spor, men i tillegg ble det etterhvert mer og mer overvann på fjorden som resulterte i is og klabbing på skisåle og binding for de som gikk bak. All forsøk på skraping og fjerning av skismøring med rensemiddel var forgjeves og vi bokstavelig gikk med skia. Ca midtveis på fjorden oppdaget vi også noen mørke åpninger og vi valgte derfor å gå over på østsiden av fjorden og følge terrenget sørover. Krysset Suleskarveien på østsiden av demningen og videre sør til Håhellerhytta hvor vi fikk oss et måltid og velfortjent søvn etter en slitsom etappe.

Siste etappe fra Håhellerhytta først på kvistet løype mot Taumevatn et lite stykke før vi fulgte Suleskarveien mer eller mindre vest tilbake til Ådneram. Bedre skiforhold på denne etappen.

 

Hvor krevende?

Skitur fra Ådneram til Taumevatn th er en kort og grei skitur for de fleste så lenge værforholdene er gode. En tragisk ulykke ved Taumevatn i 2011 minnet oss alle på at dårlig vær på vinterfjellet kan få tragiske følger selv på plasser som regnes som enkle og trygge plasser. Du må regne 2 - 3 timer inn til Taumevatn. Etappen fra Taumevatn via Stordalen ned til Rosskreppfjorden og deretter Urdalsbu går utenom løype og krever litt mer erfaring. Pga dårlige skiforhold brukte vi ca 6 timer på turen til Urdalsbu, men under normale forhold ville turen gått mye lettere. Fra Urdalsbu er det fullt mulig å gå til Ådneram via demningen på Rosskreppfjorden eller om Bekkjedalsknuten på en dagstur (se egne turbeskrivelser). En må selvsagt forsikre seg om at det er trygt å ferdes på fjorden. Beregn 2 - 3 timer til Håheller fra Urdalsbu over fjorden og deretter ca 3 timer til Ådneram under normalt gode skiforhold.

 

Litteratur

Turistforeningen har beskrevet turløyper til både Taumevatn og Håheller, men ikke som beskrevet her via Stordalen og Rosskreppfjorden.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net