Tomannsbu

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Tomannsbu og Høgehei (932 moh)

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Skreå. Fra Tonstad i retning Sirdal. Sving av til venstre ved Åmli og kjør til parkeringsplass i enden av veien ved Skreå.

 

Beskrivelse

Tomannsbu er kjent for mange både som fottur på sommeren og skitur på vinteren. De aller fleste velger å starte med Hunnedalen som utgangspunkt, men her starter vi på motsatt side fra Skreå.

Det er kvistet løype langs selve Skreådalen sørvest i lett terreng. På turkart viser skiløype sørvest i enden av dalen, men vi skal opp Hellarkvæven til høyre mot nord. Her er det sannsynligvis ikke kvistet løype. Opp Hellarkvæven er det bratt og det kan være ekstra tungt dersom det ligger mye snø som man må tråkke seg gjennom. Oppe på det høyste punktet på vestsiden av topp på 833 moh er vi imidlertid forbi den mest krevende etappen og kan kose oss videre innover. Først mot nordøst og rundt topp på 813 moh før en går over vannet nordvest mot Kilen. Kommer nå inn på kvistet løype fra Støle til Tomannsbu. Deretter er det mer eller mindre rett nord langs Djupevatn og frem til Tomannsbu turistforeningshytte.

Denne gang var været så fint at vi ville kombinere turen med en topptur til Høgehei på 932 moh. Vest for hytta og sakte men sikkert oppover terrenget sørvest. Fra toppen er det flott utsikt over store områder. Vi tok ikke sjansen på nedkjøring andre steder, bl.a pga stor skredfare i denne perioden, og valgte samme rute tilbake.

 

Hvor krevende?

Inn til Tomannsbu må en regne med 2 - 2,5 time. Relativt enkelt terreng, bortsett fra opp Hellarkvæven. Kvistet løype store deler av turen. Toppturen opp til Høgehei kommer i tillegg. Turen ned fra Tomannsbu går noe raskere, dvs 1,5 - 2 timer.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)