Urdalsknuten

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Urdalsbu og Urdalsknuten (1434 moh)

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Ådneram. Lite parkeringsmuligheter i nærheten av bom til Suleskarveien dersom du ikke har avtale med hytteeigere/grunneigere. Se egen turbeskrivelse for Urdalsbu og Urdalsknuten på sommertid.

 

Beskrivelse

Turen starter forbi bom øverst i Ådneram hvor veien er vinterstengt. I første sving etter bom forlater vi vei og skuterspor for å gå ut i terrenget nord et lite stykke før vi setter kurs nordøst i retning Melrakktjørnene. Videre nordøst mot Skjerevatni hvor vi krysser vinterløype mellom Håheller og Taumevatn. Nå skal vi mot nord og opp på østsiden av Bekkjedalsknuten (1192 moh). Litt bratt ned mot nord før vi renner ned Botnsdalen østover. Over Botnsvatnet og ut på Rosskreppfjorden langs Botnsåni eller på over lite høydedrag på nordsiden av Botnsåni. Deretter er det bare å følge Rosskreppfjorden nord helt til endes. Urdalsbu er ei Statskoghytte og overnatting må forhåndsbestilles. Nøkler fås utlevert bl.a på fjellbutikken i Ådneram.

 

Alternativ rute inn til Urdalsbu er å følge skuterspor fra Ådneram inn til Austre Flogvatn og deretter sette kurs mot Håhellervatnet og over midterste demning på sørsiden av Rosskreppfjorden.

Turen opp på Urdalsknuten starter med utgangspunkt i Urdalsbu. Følger Urddalen et lite stykke nord før vi starter bratt oppstigning på vestsiden av fjellryggen. Hvis du har glemt skifeller hjemme, kommer du nå til å angre for her er det mye stigning. Når du kommer opp på ryggen, følger vi denne nord helt opp til toppen. Urdalsknuten er den høyeste toppen i Sirdal/Setesdal med sine 1434 moh. Utsikten er bare fantastisk. Hvis være tillater det, er det bare å finne igjen kjente landemerker over store områder. På vinterstid er dette områder såpass værhardt, at du sannsynligvis ikke blir så lenge på toppen. Et lite stykke ned sørvest av toppen er sjansen større for å få litt mer live og samtidig nyte den flotte utsikten. Etter en pause er det tid for mange fine nedkjøringer sør mot Solhellerskvæven.

 

Hvor krevende?

Ganske lang og krevende skitur hvor en bør ha nødvendig utstyr og erfaring. Dette området er uten kvista skiløyper og det er relativt lang avstand til nærmeste turisitforeningshytte. Vær alltid sikker på at isen er trygg og spesielt overgangen mellom fastland og fjorden. Inn til Urdalsbu må du regne med 7 - 8 timer med tung rykksekk.  Toppturen kan du ta som en liten dagstur hvis værforholdene tillater. Da har du brukt god tid opp og kost deg med mye flott utsikt og kjekke nedkjøringer. Selve stigningen opp tar ca 2 timer.

 

Litteratur

Ingen som jeg vet om.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)