Urdalsnipa

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Urdalsnipa (561 moh) med Bjerkreimsenderen

 

Hvor

Bjerkreim kommune.

Moi mellom Bue og Undheim. Fra E39 og Bue, kjør forbi Røyslandsvatnet. Sving opp til venstre over bro mot Moi i enden av Røyslandsvatnet. Parkeringsplass etter liten bakke før gard på Moi.

 

Beskrivelse

Turen starter på grusvei forbi gard og ned til Røyslandsvatnet. Faktisk går hele turen på grusvei, men ikke la deg lure; den blir ikke så veldig enkel og lett som starten gir inntrykk av. Over gjerdeklyver nede ved vannet (dersom grind ikke står åpen), og veien følges enkelt fortalt helt opp til toppen. Etter en stund merker du at det er temmelig høy stigningsprosent oppover bakkene. Halveis opp flater det ut et stykke før det stiger bratt igjen. Etterhvert møter du snart Bjerkreimsenderen foran deg som virker temmelig massiv og stor i forhold til hva du er vant til å se den fra andre steder. Senderen sørger for tv-signaler og kommunikasjon til store deler av Rogaland. Utbyggingen av det digitale bakkenettet for fjernsyn startet her i august 2006. Fra toppen (561 moh) har du flott utsikt i alle retninger. Urdalsnipa som Bjerkreimsenderen står på er det høyeste punktet på Laksesvelafjellet og utsikten er deretter. Tilbaketuren går samme vei.

 

Hvor krevende?

Godt underlag (grusvei) hvor joggesko vil være det beste fottøyet. Mye stigning, men det er bare å tilpasse tempoet til egen fysisk form så kommer de aller fleste opp. Du må regne 1 - 1,5 time opp i relativt rolig tempo.  Ned går det natuligvis noe kortere tid på så enkelt underlag. Enkelte bruker denne turen som treningstur og er oppe etter 30 - 40 minutt. Det arrangeres også årlig bakkeløp her hvor de raskeste bruker 15-16 minutter opp, men det bør du ikke prøve på første gang du er her!

 

Litteratur

Helgeturen 3, Stavanger Aftenblad.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)