Vassdalseggen

Vassdalseggen (1658 moh)

 

Hvor

Sirdal- og Ryfylkeheiane.

Haukeliseter. Parkering ved betjent turistforeningshytte på Haukeliseter eller langs grusvei forbi Godtholstjønn like øst for fjellstuen.

 

Beskrivelse

Fra turistforeningshytten starter turen på merket sti i retning Holmevasshytta. Først sørøst langs Ståvatn før sti fortsetter sør mellom Ståvatn og Kjelavatn. Dersom en starter turen fra grusvei ved Godthol (øst for fjellstuen), må en huske å krysse elva ved hytte like nedenfor liten demning og deretter inn på merket turistforeningssti. Hvis ikke får en problemer over elva Kjela. Følg turistforeningssti sør i terrenget. Når en halveis langs Kjelavatnet passerer det høye bratte fjellpartiet på høyre side, er det på tide å forlate merket løype og ta av til høyre opp i terrenget mot sørvest. Tidlig på sommeren kan det være vanskelig å finne sti/tråkk, men vi skal uansett opp mot Lisledalen og forbi sørsiden av et lite vann. Nå begynner stigningen for alvor først bratt opp mot sørøst og deretter mot sørvest. Deretter følger vi fjellryggen oppover i samme retning til toppen med varde. Vassdalseggen er Rogalands høyeste topp med sine 1658 moh og utsikten er deretter. Nå er det bare å håpe at værforholdene tillater en lang god pause på toppen for du trenger tid til å orientere deg i alle himmelretninger. Nyt utsikten, men husk at du har en ganske lang tur tilbake til Haukeliseter eller videre sør til Holmevasshytta.

 

Alternativ løype (stiplet linje) går helt inn Lisledalen forbi Lisledalstjønn før bratt oppstigning. Da får du en rundløype og slipper å gå hele ryggen på Vassdalseggen frem og tilbake. Men vær oppmerksom på snøskavler og småbreer som henger ned mot Lisledalstjønn dersom du velger alternativ løype.

 

Hvor krevende?

Dette er en ganske krevende topptur. I tillegg til ca 700 høydemeter stigning er det en ganske lang tur. Du bør derfor starte tidlig fra Haukeliseter for det går fort 8 - 9 timer før du er tilbake.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net