Vestlandske hovedvei

Vestlandske hovedvei

 

Hvor

Hå kommune og Eigersund kommune.

Hølland gard på Ogna. Sving inn fra RV44 på Ogna og følg skilt mot Vestlandske hovedvei. Følg vei mot høyre ca 1 km etter bedehus. Rett før en kjører over Ognaelva og inn til Hølland, er det en liten parkeringsplass på venstre side før broa. Hvis det ikke er ledig parkeringsplass her, må en lenger tilbake mot Ogna sentrum for å finne en parkeringsplass. 

 

Beskrivelse

Turen starter inn mot Hølland gard og gartneriet. Videre på grusvei mellom to store drivhus før en kommer til grind og kommer inn på selve Vestlandske hovedvei. Nå er det bare til å følge grusvei hele veien. Det er enkelte partier med oljegrus spesielt i bakker, men stort sett så går turen på fin grusvei. Det går ofte hester løst i området, men det bør ikke by på noen problemer for folk flest. Grusveien går mellom flere småvann og til høyre ser vi Beinskinnsfjellet (steinbrudd). Det er litt småkuppert og etterhvert stiger vi litt og begynner å få brukbar utsikt, først mot nord, og deretter sør. Ca halveis kommer vi over i Eigersund kommune og det går en del nedover til vi passerer en bekk og grind. Deretter småkuppert videre til Hegrestad. Et alternativ til å gå tilbake, er å kombinere turen med tog tilbake fra Hellvik til Ogna (eller motsatt vei).

 

Hvor krevende?

6-7 km og ca 1 time hver vei på god grusvei. Pauser kommer i tillegg. Ikke store krevende stigninger, men litt småkuppert terreng som er typisk for dette landskapet mellom Jæren sør og overgangen til Dalane. Veien egner seg også for både barnevogner og sykling (Nordsjørittet går her).

 

Litteratur

God tur!, Stavanger Turistforening

100 utvalgte turer, Stavanger Turistforening

Helge-turen II, Stavanger Aftenblad

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net