Vinjakula

www.turinspirasjon.net © 2015

 

ansvarlig redaktør: Hermund Haugland

 

epost: hermund.haugland@turinspirasjon.net

 

Vinjakula (907 moh)

Hvor

På grensen mellom Bjerkreim kommune og Gjesdal kommune.

Fra vegkryss ved Byrkjedalstunet i retning Sirdal, sving opp mot Maudal og følg vei bratt oppover. Etter et par bratte svinger opp mot høyden kommer du til en parkeringsplass på venstre side.

 

Beskrivelse

Turen starter på motsatt side av parkeringsplassen og går nordvest på sti i terrenget uten stigning i starten. Stien fortsetter opp i terrenget mot venstre sørvest og det begynner etterhvert å bli bratt. Utsikt ned mot Byrkjedal. Videre oppover i samme retnng mot selve ryggen av fjellet som fører deg frem til Vinjakula. Litt variert terreng, men til tross for mange høydemeter stigning så går det ganske greit. Nødler og brukbar sti viser vei hele tiden. Etterhvert ser du toppen foran deg, og da går stien litt til venstre da du skal opp fra sørsiden av toppen. Ganske bratt på slutten før du er oppe på toppen og kan nyte en fantastisk utsikt. Her ser du bl.a til Jæren, Solbjørgnibå, Vådlandsnuten, Bjerkreimsenderen, Oltedalsenderen, Hunnedalen for å nevne noen steder. Dette er virkelig en flott topptur. I tillegg har du kanskje hatt godt selskap av ryper og ravn på turen opp.

 

Hvor krevende?

Relativt krevende topptur, men fullt mulig for mange å bestige. Det blir et spørsmål om tid på de bratteste partier. Har du hele dagen foran deg, kan du bruke 5 -6 timer tur/retur uten å slite deg helt ut. I normalt tempo bruker en ca 4 t tur/retur i tillegg til pauser.

 

Litteratur

100 utvalgte turer, Stavanger Turistforening.

Vardeturen, Stavanger Aftenblad.

 

Kartbilde (Kilde: Statens kartverk NE12000-221010sas)